Obrim-nos per generar confiança.

Una de les necessitats de l’escola és com integrem a les famílies nouvingudes i ajudem a totes les que ho demanen, algunes més vulnerables. Viure a un nou país, del qual no coneixes res i no en coneixes ningú és un repte important. Vols el millor pels teus infants però, com donar-los tot el necessari sense conèixer l’entorn? Quan saps, entens i coneixes generes confiança.

Des del projecte Afluents de l’Escola Pia Sant Antoni intentem acompanyar a les famílies, generalment mares a la descoberta d’un nou món. Per a fer aquesta descoberta comencem amb la llengua. Donat que, aprendre el castellà i el català permet iniciar la relació amb tot l’entorn. També és rellevant el fet de trobar-se amb altres persones amb la situació semblant i poder expressar neguits i inquietuds. Aquest procés de socialització, fora de l’ambient habitual familiar, ajuda a compartir informacions, a veure altres realitats i a crear vincles amb persones noves i sentir-se part del grup. Cal afegir que, el sentit de pertinença les predisposa a una conducta proactiva i positiva envers el seu aprenentatge.

Un dels camps que més insistim en el projecte és el sistema educatiu. Cal ajudar a descobrir com funciona el sistema escolar de casa nostra, l’acompanyament en tots els àmbits de la seva vida escolar: estudis, pautes d’orientació, entrevistes,
funcionament del menjador, la importància de participar en les excursions, extraescolars, o àmbits de treball socioeducatiu, la relació amb les plataformes tecnològiques de les escoles, i si cal generar correus electrònics i ensenyar a donar-se d’alta d’algun servei. També és important la relació amb l’entorn, barri, mercat, CAP…

Les necessitats són moltes.

Aquest curs, també hem incorporat al projecte una voluntària que és metgessa. Aquesta metgessa fa una feina d’assessorament, d’acompanyament, i de prevenció de temes de salut. Per moltes de les usuàries del projecte la salut dels infants i la pròpia salut, en especial la planificació familiar són importantíssimes. Com són elles les que fan les preguntes, es pot donar el cas que es resolguin neguits de més d’una d’elles. L’escolta activa i la resolució molts cops de les angoixes entre elles és un fet clau.

Afluents és un projecte de tota l’escola on la comunitat educativa, professorat, PAS, equip directiu, en forma part i es fa partícip d’ell. Les persones que portem a terme aquest projecte som totes voluntàries. De manera que també té un valor afegit pel que fa a la implicació de l’entorn: joves que donen el seu temps, professorat jubilat…

Les veïnes del barri o de la parròquia són els voluntaris que fan possible Afluents. També hem aconseguit algun recurs en format donació privada que ens ajuda a comprar el material necessari per fer l’activitat.

Afluents també té servei pels infants.

Moltes de les mares no podrien venir si no hi hagués un espai de joc pels infants que tenen a càrrec i que encara no estan escolaritzats. D’aquests petits se’n fan càrrec un grup de nois i noies de batxillerat dins el projecte de serveis a la comunitat.

Per a l’Escola Pia és molt important tenir cura del voluntariat, per aquesta raó diàriament es fa un acompanyament al final de cada sessió en què compartim necessitats, inquietuds, i construïm un equip de persones que compartim una missió que també es transformadora per a nosaltres.

Així doncs el projecte Afluents esdevé un projecte de treball comunitari, i d’aprenentatge i servei on tothom hi és convidat a formar-hi part. T’hi apuntes?